Utrustning för fjällvandring – så gör du din packlista

Gnälliga ungar med blöta skor och en partner som konstant ifrågasätter om det här verkligen var en bra idé? Eller en fantastisk dag på fjället med vacker utsikt och nya minnen som stärkt era familjeband? Skillnaden är hårfin och mycket handlar om hur väl du har förberett dig och er för fjällvandringen.

Har man inte varit på fjällvandring tidigare så kan det vara lite vanskligt att veta vad man behöver ta med sig och vilka utmaningar man kan stöta på längs vägen. Så i den här artikeln tänkte vi titta lite närmare på vilka saker man bör ha med sig på fjällvandringen.

 

Varma, torra och bekväma kläder

Som vid de flesta andra aktiviteter som utövas i varierat väder och med hög grad av fysisk aktivitet så är det viktigt att jobba med lager-på-lager även för barnen och givetvis för er vuxna också. Se till att ni har minst 3-4 lager med kläder på er så det är lätt att ta av och sätta på flera och på så sätt hjälpa kroppen reglera temperaturen längs vandringen.

Kläder du bör ta med på fjällvandringen

 1. Underställ / Underkläder i merinoull eller syntetmaterial för att de ska andas
 2. Skaljacka som yttersta lager som skyddar mot vind och vatten.
 3. Mellan dessa lager bör du ha ett isolerande lager vars tjocklek är avhängt hur kallt respektive varmt det kommer att vara.
 4. Mössa & Vantar
 5. Sköna vandringskängor som du gärna redan har gått in innan resan.
 6. Ombyteskläder, för det är lätt hänt att det sker en olycka och man går ner sig eller så börjar det regna så allt blir smutsigt.

 

Mat & vätska

Här är det viktigt att inte vara för snål mot sig själv, se till att ha med riktigt god mat och goda snacks som torkade frukter, nötter och annat som faktiskt är något man längtar till längs vandringen. Det är lätt att man bara “slänger i några mackor” eller gör det lite spartanskt för sig själv. Var noga med att maten ni äter är varm, speciellt om det är kyligt eller kallt ute så gör det här susen för moralen både hos stor som liten.

Den är utrustningen är viktig

 1. Stormkök (Helt suveränt på alla turer)
 2. Termos
 3. Kåsa och spork.

 

Övrigt som är viktigt att ta med sig på fjällvandringen

 1. Skräppåse
 2. Myggmedel
 3. Fjällkarta och kompass
 4. Fickkniv
 5. Tändstickor / Tändare / Tändstål
 6. Toalettpapper
 7. Ficklampa
 8. Pannlampa
 9. Kamera 
 10. Kikare