Hur åker man slalom?
Att lära sig åka skidor är något som de flesta gör i ung ålder, iallafall de som har närhet till en eller flera skidbackar. Det är en rolig sport som ger fysisk aktivitet och låter dig andas frisk luft i vacker natur. Det finns alla möjliga sorter av skidåkning som slalom och störtlopp men även puckelpist och hopp.
Måste man ha starka ben för att åka slalom?
Att åka skidor handlar mycket om teknik, så om du lyckas få in tekniken kommer resten lösa sig. Det behövs ingen särskild styrka i slalom, även om tävlingsåkare har stora och starka lår. Detta är för att de ska kunna trycka ifrån rejält i svängarna, men för vanlig åkning behövs inte någon särskild styrka, utan det handlar som sagt var mest om tekniken.
Lära sig åka skidor som vuxen
Det finns kurser för vuxna nybörjare och vuxna som har baskunskaper men vill avancera lite mer i åkningen. Men allra vanligast är det att vuxna lär sig själva med hjälp av en vän eller familjemedlem som kan åka. Det är inte så jättesvårt egentligen, utan handlar mest om att känna kontroll för att kunna våga släppa loss.
Mjuk i kroppen och inte vara rädd
Att inte vara rädd är lättare sagt än gjort när man ställer sig på ett par skidor och börjar åka nedför. Men faktum är att det är väldigt lätt att ploga, och då går det inte att åka särskilt snabbt vilket är en trygghet. Så även om du inte har fått kläm på den riktiga bromsningen så fungerar det bra att ploga i lägre hastigheter.
För att underlätta åkningen är det bra att vara mjuk i kroppen och ha böjda knän. Känner man sig rädd är det vanligt att man spänner sig, vilket inte går ihop med skidåkning. Det är bra att börja med barnbacken bara för att känna av skidorna. Sedan kan man köpa ett liftkort och ta en lättare backe och hoppa av på mitten och det finns en sådan avfart. Nästa steg blir att åka hela vägen upp. Uppe på toppen kan du koppla av med god mat i Toppstugan som är en bra restaurang.
Åk på ett säkert sätt och ha rätt utrustning
Slalom är inte direkt någon uttalad farlig sport, men det är viktigt att veta om riskerna. Slalom utförs som bekant i en relativt brant backe och med ganska hög fart. Detta har såklart sina risker ifall något skulle gå fel. Därför är det viktigt att man använder hjälm när man åker slalom. Skidglasögon är också bra att ha. Det underlättar att se i den vita och ljusa snön och skyddar även ögonen mot nederbörd och starkt ljus.
I övrigt är det viktigt att ha rätt storlek på skidorna och pjäxorna. Samt att spänna pjäxorna tillräckligt hårt så att det inte finns risk att fötterna kan glida ur och fastna på ett konstigt sätt. För den mer vane åkaren är det vanligt att slipa kanterna på slalomskidorna, men hyr du skidor behöver du inte tänka på det.
Öva på att ta sig upp
Det är även viktigt att man känner sig trygg med att ramla och att ta sig upp. Detta är något som man får träna på om man går på skidskola. Då får man lära sig att ramla med flit och göra en mjuk landning, och sedan ta sig upp. Det kan vara svårare än vad man tror att ta sig upp med ett par långa skidor på fötterna och ibland måste man till och med ta av sig skidorna för att det ska gå.
Skidskola för barn
Många föräldrar väljer att sätta sina barn i skidskola på skidsemestern. Detta blir som en intensivkurs och är perfekt, speciellt för barn då de kräver mycket repetition. På skidskolan går de vanligtvis varje dag i en vecka.
Det är anpassat för olika åldrar och barnen kan vanligtvis vara med på skidskolan när de bara är ett par år. Men då tillsammans med en vuxens sällskap. Detta är ett perfekt sätt för barnet att både lära sig att åka skidor, men också att hitta vänner och få en rolig upplevelse.
De åker i barnbacken och får lära sig att ploga, svänga, bromsa med mera. Det finns olika figurer som barnen får svänga runt för att göra det hela roligare. Det finns bågar som barnen ska åka under och annan barnanpassad utrustning.
Barnen behöver inte ha några förkunskaper, men det kan vara smart att låta barnet testa utrustningen innan. Speciellt pjäxorna då dessa kan upplevas som jobbiga för barnet att ha på sig. Om barnet känner sig bekväm i utrustningen och kläderna så kommer barnet att kunna fokusera mer på själva åkningen